Ať už jste začínající autor nebo malé vydavatelství, nepotřebujete v dnešní době statisíce korun, aby vaše kniha spatřila světlo světa. Moderní technologie umožňují tiskárnám vyrobit knihy i ve velmi malých nákladech a do jedné takové tiskárny jsme se vydali. V českobudějovické tiskárně Typodesign jsme si povídali s jejím obchodním ředitelem panem Marcelem Nezbedou.

Pokud k vám do tiskárny přijde spisovatel, který chce vydat knihu například v nákladu 50 kusů, dokážete mu ji vyrobit?

Ano, dokážeme. V naší tiskárně máme vybavení, které umožňuje tisk prakticky jakéhokoliv počtu knih. Specializujeme se ale především na tisk nákladů od ednotlivých kusů až po několik stovek, zpravidla tak do 600–700 knih. Vyšší náklady umíme také, ale na ty se specializují tiskárny, které se věnují výhradně tisku knih.

Skutečně je tedy možné si u vás nechat vytisknout i třeba jednu dvě knihy?

V případě měkké vazby (V1, V2) to skutečně možné je. Pokud se týká šité pevné vazby, tak tam mají smysl náklady od 30 kusů výše.

Jaký má význam, že si někdo nechá udělat takto málo knížek?

V případě jednotlivých kusů to mohou být například vzorky pro získání grantu, kdy potřebujete ukázat hotovou knihu, abyste se mohli ucházet o případnou dotaci. Pokud ji získáte, tak můžete zrealizovat náklad podle libosti. Objemy v řádu
desítek kusů využívají především vydavatelství a spisovatelé pro průběžný dotisk knížek.

Ale pokud budu dělat místo jednoho velkého nákladu několik malých dotisků, tak to bude stát více peněz?

Není to tak docela pravda. V případě ofsetového tisku má smysl realizovat náklady například od tisíce kusů výše, tady tisk třeba 50 knih prakticky nepřipadá v úvahu. My ale pro tisk knih používáme digitální tiskový stroj HP Indigo ve formátu B2. Nepotřebujeme tedy žádné tiskové desky a náklady na tisk jsou konstantní. Pochopitelně jsou tam nějaké vícenáklady např. na balení, dokončení… Takže nebude stejná cena na tisk dvakrát třiceti knih jako na jednorázový tisk šedesáti, ale rozdíl nebude velký.

A jaký mají smysl průběžné dotisky? Není lepší nechat si vytisknout hromadu knížek a ty prodávat?

Musíte si uvědomit jednu věc. Pokud budete chtít vytisknout třeba 500 knih a cena za jednu bude například 150Kč, tak musíte zaplatit najednou 75 000Kč a máte sklad, sklep či půdu plnou knížek. Pokud si ale necháte vytisknout například pouze 30 knih, tak i kdyby stála jedna například 200 Kč, tak potřebujete pouze 6 000 Kč. V okamžiku, kdy knihy prodáte, necháte si dotisknout další a nemáte nikde vázané žádné zásoby ani peníze.

To zní opravdu dobře. Má postupný dotisk i nějaké jiné výhody?

Z mého pohledu je velkou výhodou možnost případných oprav při dalším dotisku, protože přes všechny provedené korektury najdou autoři ve svém díle často nějaké chyby, které mohou pro dotisk opravit. Navíc se na nás obracejí často
vydavatelství odborné literatury, kde nejsou vysoké náklady a obsah by mohl v průběhu času zastarávat, takže je důležitá jeho aktualizace.

Ještě otázka na závěr – jak dlouho budu na svou knihu u vás čekat?

Je to pochopitelně závislé na aktuální vytíženosti tiskárny, ale dá se říci, že u měkkých vazeb to jsou 3–4 dny a u pevných vazeb okolo tří týdnů.

Děkujeme za rozhovor.

Autor: Petr Skriečka
Zdroj: font.cz