V uplynulých týdnech představila trojlístek významných firem z Izraele novinky, které budou uvedeny na trh během veletrhu drupa. Společnosti HP Indigo, Scodix a Highcon svými novými produkty ukázaly, že naslouchají svým zákazníkům a zaměřily se na nejvíce požadované funkce.

HP Indigo

Výrobce špičkových digitálních tiskových strojů se u svých nových produktů zaměřil především na usnadnění obsluhy a snížení a zjednodušení nutných kroků údržby. Zjednodušení ovládacího rozhraní snižuje nároky na obsluhu, což je v dnešní době, kdy je chronický nedostatek kvalitních pracovníků, velmi důležité. Do ovládání stroje byly zapracovány prvku umělé inteligence a stroje jsou nyní samy schopny řešit určité procedury, které dosud musel manuálně potvrzovat operátor. Další změnou je sdružování údržbových rutin do skupin, pro optimální a co nejjednodušší a nejrychlejší řešení. V praxi se u nových strojů zvýšila produktivita až o 30% a v běžném provozu by měly stroje umožňovat více než 90% využití strojového času pouze pro tisk.

Stroj HP Indigo jsou známy svým EPM módem, který umožňuje plnobarevný tisk pouze barvami CMY, tedy bez černé. Tento způsob tisku je levnější, rychlejší a pro správně zvolené zakázky dává výsledky naprosto srovnatelné s klasickým CMYK tiskem. Nyní přináší HP Indigo nový mód – ECO, který umožňuje tisk s nižšími náklady. Pro analýzu zakázek a výběr vhodného módu se opět starají algoritmy založené na umělé inteligenci a vycházející z analýzy miliónů zakázek tištěných na strojích HP Indigo.

HP Indigo 120K

Nejrychlejší stroj výrobce pro tisk ve formátu B2. Rychlost tisku činí 4500 archů 4/0 za hodinu. Tento stroj je koncipován jako náhrada ofsetového stroje. Všechno je u něj podřízeno především produktivitě a rychlosti výměny zakázek. Stroj může mít až 5 nakladačů a je vybaven non stop vykladačem s automatickou výměnou palety. Stroj má 5 barevníků, obracecí zařízení a zvládá potisk substrátů v tloušťkách od 70 do 450 mikronů.

HP Indigo 18K

Druhou novinkou je opět stroj formátu B2, jejím typickým zákazníkem bude tiskárna, která požaduje především řešení pro nejrozmanitější typy zakázek. Stroj má 7 barevníků, obracecí zařízení a maximálně 5 nakladačů. Absolutní rychlost tisku je 3450 archů 4/0 za hodinu, tedy o něco nižší než u stroje HP Indigo 120K. HP Indigo 18K ale nabízí vyšší rozsah gramáží od 70 až do 600 mikronů. Vzhledem k široké paletě dostupných speciálních barev a širokému rozsahu použitelných substrátů, je tento stroj univerzálním řešením pro tisk běžného merkantilu, ale i pro tisk krabiček.

Autonomní mobilní robot

Netradiční, nicméně velmi užitečnou novinkou, je automatický robot, který slouží pro transport materiálu z a do stroje. Jeho velkou výhodou je přizpůsobení tiskovým strojům HP Indigo a minimální nároky na prostor při vykládání palety.

Highcon

Firma Highcon je průkopníkem ve výrobě produkčních laserových výseků. Vývoj instalací jednoznačně ukázal, že největší uplatnění naleznou tyto stroje především ve výrobě obalů. Na tento tržní segment míří i představované novinky.

Highcon Beam 3

Nový stroj řady Beam, která je určena pro zpracování skládačkové lepenky, přináší společně se zařízením Highcon Writer zvýšení produkce až o 50%. Za jednu směnu je možno vyrobit např. 10 zakázek po 1000 arších. Maximální formát archu je 760 x 1060 mm, rozsah použitelných tlouštěk materiálů je od 200 až do 900 mikronů, v závislosti na typu aplikace. Max. rychlost činí 5000 archů za hodinu, opět podle konkrétní aplikace a motivu.

Highcon Beam Writer

Výsekové stroj Highcon obsahují integrovanou jednotku pro vytváření výsekové formy. Nový produkt Beam Writer je tvořen touto samostatnou zapisovací jednotkou, kdy je vytváření výsekové formy realizováno mimo stroj a tím se zvyšuje využití výsekového stroje. V praxi to znamená, že na 100 zakázkách lze ušetřit 16 hodin, tedy dvě celé směny.

Highcon Vulcan

Hlavní nevýhodou laserových výseků, na kterou poukazovali zákazníci, byl nedostatečný formát. Doposud maximální dostupný formát B1 je pro výrobu obalů v mnoha případech minimální možný. Proto Highcon ve spolupráci s největšími světovými výrobci přistoupil k vývoji zařízení velkého formátu. Highcon Vulcan umožňuje výsek archů maximálního formátu 1,4 x 1,7 metru. Hodinová produkce je cca 7000 m2, maximální tloušťka substrátu je 5 mm (EB flute), zařízení obsahuje integrovaný stripping.

Scodix

Firma Scodix je světovým leadrem ve vývoji strojů a aplikací pro digitální zušlechtění. Podobně jako u firmy Highcon směřovala většina instalací strojů k zákazníkům, kteří se zabývají výrobou obalů. Kromě dvou nových strojů, přináší Scodix také zcela nové typy efektů a nová softwarová řešení. Příkladem může být využití umělé inteligence pro analýzu dat a následné automatické nastavení efektů, včetně vygenerování 3D náhledu a ceny.

Scodix Ultra 6500 SHD

Vrcholný produkt nabídky strojů Scodix. Maximální formát archu je 760 x 1060 mm, stroj dokáže realizovat všech v současnosti 16 dostupných efektů. Výška nánosu polymeru může být od 5 do 400 mikronů. Rozsah použitelných substrátů je 135-675 gsm, do max. tloušťky 2 mm.

Scodix Ultra 2500 SHD

Stroj obdobných parametrů, který se od modelu 6500 SHD odlišuje formátem, je určen pro zušlechtění do formátu B2.

Nové efekty Scodix

Nový tiskový režim SHD umožňuje precizní kvalitu hran objektů a tenkých linek. Režim MLE podporuje až sedmi vrstev polymeru v rámci jednoho průchodu, umožňuje tisk Braillova písma, 3D efektů a také aplikaci na nenatírané materiály. Registrace pro každý arch probíhá podle značek, rohů archu, popřípadě tiskového motivu. S novými aplikacemi přicházejí na trh i nové polymery.

  • Matte – aplikace s matným efektem, který je realizován pomocí Cast&Cure folie
  • Uncoated – aplikace Scodix efektů na nenatírané materiály
  • Sculpture – vytvoření 3D efektů pomocí několika vrstev
  • Reflective – aplikace pro metalická a holografická média
  • Transparent – aplikace na průhledné materiály
  • Security – kombinace více prvků pro zajištění ochrany produktu

 

Uvedený článek je pouze základním přehledem, v budoucnu vám přineseme o vybraných zařízeních podrobnější informace v samostatných článcích.

Zdroj: packaging-cz.cz
Autor: Martin Bělík (DataLine)