Shrink sleeve neboli česky smrštitelný obal je velmi populární mezi reklamními agenturami. Jeho příprava a výroba má svá specifika, která je nutno při jeho přípravě respektovat. Pro návod, jak správně připravit pro klienta aplikaci shrink sleeve na plechovky či lahve jsme si zajeli do firmy SVS do Karlštejna.

Datová příprava

Hlavním specifikem v datové přípravě je práce s budoucí deformací obalu. Grafický návrh vzniká jako klasický tvar pravoúhlého typu, ale při aplikaci na lahev dochází k deformaci motivů. U plechovky, která je po celé své výšce stejná, se tyto deformace projevují minimálně, ale například u lahve na šampus, bude v horní části lahve deformace velmi silná. Existují v zásadě dvě řešení. Prvním je umístit v deformované části plochy a objekty, kde případné deformace nevadí. Druhým je použití specializovaného sw, který dokáže grafický soubor zdeformovat tak, aby po aplikaci na lahev jednotlivé objekty získaly požadovaný tvar. Toto nelze řešit amatérsky. Společnost SVS používá sw nástroj Studio for shrink sleeves od firmy ESKO, který tuto problematiku komplexně řeší.

Tisk a výroba obalu

Máme-li připravená data, nastává čas pro tisk. Valná většina tohoto typu obalů pro reklamní účely se tiskne digitálně. Firma SVS vlastní tiskový stroj HPI Indigo 6800, který je pro tyto zakázky ideální, vzhledem k jeho šetrnému zpracování tenkých folií. Tiskne se z role do role na spodní část materiálu, tisk bývá plošně podtištěn bílou barvou. Takto vytištěná role materiálu se přesune do lepicího zařízení. Zde je vytvořen z pásu rukáv, který je vytvořen sleptáním materiálu na příslušný průměr. Pro průmyslové aplikátory se dodává takto vytvořená role rukávu, která se v aplikačním stroji automaticky řeže a aplikuje na výrobky. Pro případy menších sérií (řádově desítky až stovky lahví, plechovek či podobných produktů) se provádí aplikace ručně. V tomto případě jsou z rukávu nařezány jednotlivé užitky. I tyto technologie firma SVS vlastní a dokáže zákazníkům předat jako rukáv pro automatickou linku nebo jednotlivé obaly pro ruční aplikaci.

Aplikace shrink sleeve

Novinkou ve vybavení firmy SVS je aplikátor shrink sleeve. Využili jsme tedy příležitosti a podívali jsme se jak aplikace probíhá. V zařízení jsou dvě pozice na které se postaví předměty, na které chceme shrink sleve aplikovat. Box se uzavře a začne se v něm vyvíjet horká pára. Následně začnou stoupat adaptéry směrem vzhůru a dochází k postupnému smršťování obalu a jeho tvarování podle tvaru obalovaného výrobku. Výsledkem jsou dokonale potažené lahve. Celá operace trvá několik desítek sekund.

Použití smrštitelných obalů

Smrštitelné obaly se používají především v nápojovém průmyslu. Hlavní využití je na reklamní plechovky, lahve vína, šampusu. Zabalit tímto způsobem je možno, ale i jiné typy produktů, fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Praktické rady na závěr

Pokud se rozhodnete pro přípravu smrštitelného obalu a nemáte s tím velké zkušenosti, obraťte se rozhodně na firmy, které jsou schopny vám poradit a poskytnout komplexní servis. Je to přece jenom jiné, než dělat vizitky či novoročenku. Firma SVS je připravena po všech stránkách, aby vaše zakázka dopadla co nejlépe.

Autor: Martin Bělík
Zdroj: font.cz