Společnost HP uvedla v září na trh dvě novinky, které rozšiřují nabídku tiskových strojů této značky. Cílem vývoje těchto strojů bylo vytvořit řešení pro tisk středně velkých zakázek a důraz byl tedy kladen především na efektivitu provozu a rychlost tisku.

HP Indigo V12

První novinkou je tiskový stroj HP Indigo V12, který je určený především pro tisk etiket v úzké dráze. O tomto stroji jsme uvedli první informace v našem časopise již před rokem, ale oficiální premiéra tohoto stroje proběhla 13. září 2022 na veletrhu Label Expo v Chicagu.

Podle ohlasu návštěvníků je zřejmé, že tímto strojem se podařilo posunout hranice tisku etiket do nové dimenze, protože je schopen efektivně vytisknout mnohem větší množství zakázek, které byly dosud tištěny na flexotiskových strojích. V současné době jsou již stroje nainstalovány u vybraných zákazníků a probíhá jejich ostrý testovací provoz, aby mohl být zahájen prodej tohoto stroje v příštím roce.

HP Indigo V12 přináší úctyhodné technické parametry. Rychlost činí pro jedno až šestibarvový tisk 120 metrů za minutu a pro tisk sedmi až dvanácti barvami je to 60 metrů za minutu. Tedy stroj disponuje celkem dvanácti barevníky a je tedy schopen zpracovávat jakoukoliv zakázku, zvláště i z toho důvodu, že pro technologii HP Indigo jsou k dispozici i Pantone barvy, popřípadě je možné namíchat prakticky jakoukoliv barvu. Maximální šíře materiálu je 340 mm a maximální tisková délka (raport) je 533 cm. Rozsah použitelných tlouštěk potiskovaných materiálů je od 12 do 450 mikronů, rozlišení tisku je 1600 dpi.

Z uvedených parametrů vyplývají zcela nové možnosti pro tisk zakázek, kdy prakticky neexistují téměř žádné limity pro tisk. Díky zcela přepracovanému tiskovému enginu se zvýšila významně životnost spotřebních součástí stroje, takže jejich výměna je méně častá, a navíc velmi rychlá, takže nijak nebrzdí provoz tohoto stroje. Ke stroji bude k dispozici rozsáhlé příslušenství, takže bude například možné mít stroj v konfiguraci s odvíječem a navíječem pro nepřetržitý tisk, takže bude možné realizovat s vysokou efektivitou i velmi dlouhé zakázky. Do budoucna je jistě zajímavé to, že tato platforma představuje významný krok k nové generaci tiskových strojů a zcela určitě se může za několik let těšit i na následovníka pro tisk ve větší šíři.

Výrobce dokončovacích stroj, anglická firma ABG, připravila k tomu stroji modifikovaný Digicon 3, který je schopný zvládat zpracování zakázek i v tomto vysokém tempu. Nová vysokorychlostní výseková stanice Fast Track dokáže vysekávat až v rychlosti 150 metrů za minutu, takže pokud má zákazník dostatečný prostor, je možné propojit oba stroje do online konfigurace. Vzhledem k tomu, že čistá délka stroje je více než 14 metrů, tak je předpoklad, že tiskový stroj a dokončovací stroj budou nainstalovány odděleně.

Zájemci o tento stroj se s ním budou moci seznámit na bruselském veletrhu Label Expo v příštím roce, popřípadě na některém z plánovaných Open House firmy HP Indigo.

HP PageWide Web Press T250HD

Firma HP, která je známá v polygrafii především svými stroji HP Indigo, má ve svém výrobním programu také inkjetové tiskové stroje. Tiskový stroj HP PWP T250HD není zmiňovanou druhou novinkou, ale chceme jej v rámci tohoto článku zmínit z jiného důvodu. Jedná se o první inkjetový rotační stroj, který byl v České republice nainstalován v komerční tiskárně. Stroj tiskne na materiál v roli, která může mít šířku od 203 do 558 mm). Maximální rychlost tisku v závislosti na použitém tiskovém módu může činit až 152 metrů za minutu, v nekvalitnějším režimu to je 76 metrů za minutu. Stroj zvládá potisknout materiály v gramážích od 40 do 250 gsm. Pro tento tiskový stroj jsou k dispozici inkousty HP Briliant Ink, které umožňují tisk i těch nejkvalitnějších tiskovin. Již zmíněná instalace zahrnuje také online propojení s dokončovací linkou, která zahrnuje kompletní zpracování až na úroveň knižního bloku. Podrobněji se můžete s touto instalací seznámit na přednášce během říjnové konference Print Progress v Trnavě.

HP PageWide Web Press T250HD

HP PageWide Advantage 2200

A nyní k druhé novince. Ve čtvrtek 8. září představila společnost HP zcela nový inkjetový tiskový stroj HP PageWide Advantage 2200. Pokud srovnáte vizuálně tento stroj s modelem T250HD, tak na první pohled vás zaujme, že tiskový engine má poloviční velikost. Toto umožnilo unikátní řešení, kdy materiál je nejprve potištěn z jedné strany, následně dojde k jeho otočení na obracecím kříži a druhá strana se potiskuje v druhé polovině tiskové jednotky. Lépe to uvidíte na filmu, stručně řečeno – v jedné tiskové jednotce probíhá v jedné části potisk lícové strany a zároveň vedle v její druhé části, potisk rubové strany. Toto řešení umožnilo zkrátit rozměr tiskové části stroje a dále nabídlo škálovatelné moduly pro sušení.

Nový stroj bude tisknout v rychlostech od 224 metrů za minutu (jednobarevný tisk), přes 152 metrů za minutu pro tisk v režimu CMYK až po 101 metrů za minutu v režimu nejkvalitnějšího tisku. Vidíme tedy, že došlo k významnému navýšení rychlosti tisku. Parametry pro tiskové substráty zůstaly obdobné, je tedy možné tisknout na role v šíři od 203 do 558 mm, rozsah gramáží se zvětšil na 40 až 300 gsm. Výkon stroje nejlépe charakterizuje tisková kapacita, která činí v jednobarevném režimu tisku 85 milionů stran A4 za měsíc. V režimu CMYK podle zvoleného stupně kvality je to 42 až 58 milionů stran A4 měsíčně. Ke stroji je možné zvolit jedno až tří zónové sušení s pasivním či aktivním chlazením, čímž je možné stroj plně přizpůsobit požadavkům zákazníka. Přepokládané zahájení prodeje toho stroje je v roce 2023.

UNIKÁTNÍ ŘEŠENÍ – V JEDNÉ TISKOVÉ JEDNOTCE PROBÍHÁ V JEDNÉ ČÁSTI POTISK LÍCOVÉ STRANY A ZÁROVEŇ VEDLE V JEJÍ DRUHÉ ČÁSTI, POTISK RUBOVÉ STRANY – TISKOVÝ ENGINE TAK MÁ POLOVIČNÍ VELIKOST.

HP PageWide Advantage 2200

Zdroj: printprogress.sk
Autor: Martin Bělík