Mnoho tiskáren se zabývá výrobou krabiček nebo o této výrobě uvažuje. Kromě ofsetových strojů jsou dnes na trhu již i specializované digitální tiskové stroje, určené pro tisk těchto zakázek. V článku si představíme tiskový stroj HP Indigo 35K, který je prvním a jediným komplexním řešením pro digitální tisk obalů ve formátu B2+.

Na začátku je nutné si uvědomit, že je-li tiskový stroj určen pro tisk obalů, neznamená to pouze schopnost potisknout substráty větší tloušťky. U mnoha výrobců je to jediný argument, kterým zařadí své zařízení mezi „obalářské“ stroje. Tisk obalů je pochopitelně komplexní záležitost, a pokud vybavení a funkce stroje nedokáží splnit tyto požadavky, zůstávají pouze obyčejnými tiskovými stroji, které potisknou silnější materiály.

HP Indigo 35K splňuje prakticky všechny požadavky pro tisk obalů. Stroj disponuje paletovým nakladačem s maximální výškou stohu 85 cm a dále dvěma šuplíkovými zásobníky, které rozšíří celkovou výšku stohu naloženého materiálu až na 145 cm a umožní nepřetržité nakládání materiálu do stroje. Maximální formát archu je 750 x 530 mm, tloušťka od 0,14 do 0,63 mm.

Dalším modulem stroje je inline primovací jednotka, která slouží ke zlepšení adhese barvy na potiskovaný materiál a je důležitá především pro potisk plastů. Díky tomu je možné ve stroji HP Indigo 35K potiskovat nejen lepenku (až 450 g/m2), ale také PVC,PP (až 630 g/m2) a PET (až 550 g/m2). Není tedy nutné používat pro potisk těchto materiálů drahé UV tiskové technologie.

Samotný tiskový engine stroje je obdobou ostatních strojů HP Indigo, disponuje tedy sedmi barevníky, které je možné pro tisk využít i vícenásobně. Vzhledem ke specializaci tohoto stroje na tisk obalů, nedisponuje tento stroj obracecím zařízením. Rychlost tisku v režimu CMYK činí 3450 archů B2/hod. Pro stroj je k dispozici celá řada barev včetně speciálních a přímých barev. Možnost využití rozšířeného barvového prostoru pomocí barev O, V, G a možnost použití přímých barev jsou velmi důležitými právě pro tisk obalů, kdy je požadavek na přesnost barvy zcela zásadním. Stroj disponuje funkcí Spot Master, která umožňuje simulaci až tří Pantone barev v čase kratším než 3 minuty, se spotřebou tří archů, s výslednou odchylkou delta E nižší než 1.

Samozřejmostí jsou vyspělé systémy průběžné kalibrace během tisku, které zajišťují kontinuální barevnost v rámci zakázky, včetně opakovaného dotisku. K dispozici je i inspekční systém s automatickým vyřazováním defektních archů z produkce.

Předposlední částí stroje je integrovaná hybridní lakovací jednotka Tresu, která umožňuje použití UV laků i disperzních laků. A na konci stroje je pochopitelně umístěn paletový vykladač. Během jednoho průchodu stroje je tedy zajištěn kompletní tisk včetně lakování a archy je možné již pouze dopravit do výsekového stroje.

HP Indigo 35K je špičkový stroj pro skutečnou výrobu obalů. V případě nižších nároků, kdy zákazník chce potiskovat ve stroji různé typy klasických ofsetových zakázek, a chce mít možnost potisku materiálů vyšší gramáže, může být pro něj vhodným řešením například stroj HP Indigo 15K.

Zdroj: printprogress.sk
Autor: Martin Bělík