Digitální tisk postupně proniká do všech oblastí polygrafie. Jestliže etikety se již poměrně dlouhou dobu ve velké míře tisknou digitálně, tak sektor flexibilních obalů zůstával v pozadí. Revoluci přinesl až stroj HP Indigo 20000, který šíří tisku 30“ umožnil vyrábět sáčky nejrůznějších velikostí pro různé kategorie produktů. A nyní přichází na trh jeho nástupce – tiskový stroj HP Indigo 25K.

HP Indigo 25K

Tento stroj navazuje na předchozí generaci strojů a posouvá dále její možnosti. Jak již bylo zmíněno, stroj pracuje s materiály do maximální šíře 30“ (762 mm), minimální šíře materiálu je 400 mm. Délka raportu je 1120 mm. Materiály lze použít v tloušťkách od 0,01 do 0,4 mm, v závislosti na typu použitého materiálu. Škála potiskovaného materiálu je díky vestavěné online primovací jednotce s coronou nesmírně široká, a pokrývá papírové substráty, nejrůznější druhy plastových folií a jejich kombinace. Rychlost tisku není závislá na tloušťce materiálu, ale pouze na počtu barev.

Stroj disponuje celkem sedmi barevníky a v rámci tisku, lze použít příslušnou barvu i vícenásobně. Například mohu vytisknout dvě vrstvy bílé barvy. Pořadí tisku jednotlivých barev lze určit, takže v případě bílé barvy lze definovat, jestli se bude tisknout jako první nebo poslední, podle charakteru konkrétní zakázky.

Rychlost tisku činí v režimu CMYK 31 m/s, při použití režimu EPM, dvoubarevném nebo jednobarevném tisku, je potom rychlost 42 m/min. Ve srovnání s velkými flexotiskovými stroji se tato rychlost může jevit jako nízká, ale musíme si uvědomit v podstatě „nulový“ čas na přípravu zakázky. Ideální délka zakázky pro tento stroj bude do tří až pěti kilometrů. Pokud se bude jednat o tisk proměnných dat, tak délka optimální zakázky sahá až do nekonečna.

Technické parametry

    • šíře materiálu 400 – 762 mm
      tloušťka materiálu 0,01 do 0,4 mm
    • délka raportu 1120 mm
    • počet barev 7
    • rychlost tisku až 42 m/min

Tiskové zakázky ze stroje HP Indigo 25K lze zpracovávat dále v různých typech laminátorů a jiných dokončovacích zařízeních. Ideálním doplňkem jsou zařízení od firmy Karlville, které umožňují okamžité zpracování materiálu do požadovaného duplexu či triplexu, ale i bezprostřední výrobu sáčků. Zcela zde odpadá doba zrání, která představuje u klasických technologií další prodloužení dodací lhůty.

HP Indigo 25K disponuje dvěma unikátními funkcemi, které významně usnadňují produkci tiskových zakázek. První z nich je funkce spot master, která umožňuje simulaci až tří pantone barev v čase kratším než 3 minuty, se spotřebou materiálu okolo 3 metrů, s výslednou odchylkou delta E nižší než 1.

Druhou funkcí je multi line job, který umožňuje tisk zakázek vedle sebe. Zakázky mohou mít i různou opakovací délku. Tímto způsobem lze realizovat například tisk několik zakázek etiket najednou, protože jinak by na stroji této šíře byly velmi krátké a měly by hodně slepů. Nastavení tohoto typu tisku je velmi jednoduché a řeší jej až obsluha u stroje podle aktuální potřeby.

Jak již bylo zmíněno, ideálním využitím pro tento stroj je tisk flexibilních obalů. Dále najde uplatnění při tisku shrink sleeve, wrap around a etiket nestandardních rozměrů. Stejně tak je ale na něm možné tisknout například plakáty.

Zdroj: printprogress.sk
Autor: Martin Bělík