Na trh přichází nejnovější generace úspěšných digitálních tiskových strojů HP Indigo pro tisk etiket v úzké dráze. Tento univerzální profesionální stroj rozvíjí možnosti svých předchůdců a přináší několik novinek.

Tiskové stroje HP Indigo řady 6×00 jsou již mnoho let standardem a průmyslovým etalonem pro tisk etiket, shrink sleeve, wraparound a dalších obalových zakázek. V současné době je jejich podíl na trhu digitálních tiskových strojů okolo 65 %, takže jinými slovy – dva ze tří digitálních tiskových strojů na světě jsou právě tyto stroje. Za jejich úspěchem stojí především jejich univerzální využití a precizní kvalita opakovaných zakázek. A v neposlední řadě je důvodem jejich obliby i prakticky neomezená paleta potisknutelných materiálů a široká nabídka barev.

HP Indigo 6K, stejně jako jeho předchůdci, pracuje s materiály o šířce 200 až 340 mm. Tiskový raport má maximální rozměry 320 x 980 mm a z tohoto důvodu jsou nejpoužívanější materiály v šířce 330 mm. Počet barevníků je 7, s tím, že lze barevník v rámci tisku zakázky použít i několikanásobně. Tisková rychlost je maximálně 60 m/min, při tisku jednoa dvoubarvových zakázek, při tisku v režimu CMYK je to 30 m/min.

Na schématu vidíte průřez strojem. Stroj je konstruován zprava doleva a začíná odvíječem, kam jde nasadit roli o maximálním průměru 1000 mm. Následuje primovací jednotka, kde (pokud to materiál vyžaduje) je nanesena tenká vrstva primeru, který umožňuje potisknutelnost prakticky všech typů materiálů. Je to neviditelná a velmi tenká vrstva, která je v této jednotce i usušena. Dále se zde nachází corona.

Samotný tiskový agregát se skládá ze 7 barevníků a dále soustavy tří válců, které přenášejí obraz na potiskovaný materiál. Všechny barvy jsou postupně přeneseny na válec s tiskovým blanketem a následně jsou vytištěny všechny najednou. Tímto se eliminuje efekt známý u klasických flexotiskových strojů věžového uspořádání, kdy zvláště u tenkých folií dochází během tisku k jejich natahování a vznikají problémy s pasováním na dalších tiskových věžích. Ve stroji je tedy možné potiskovat i velmi tenké folie již od 12 mikronů.

Přes kontrolní stůl přechází potištěný materiál do navíječe. HP Indigo 6K je možno připojit online k dokončovacím strojům, ale vzhledem k variabilitě zakázek, které umožňuje Indigo zpracovat, není toto řešení v praxi příliš využíváno, protože zpomaluje výrobu. Výjimkou může být provoz, který se specializuje pouze na jediný typ zakázek – např. shrink sleeve.

HP Indigo 6K umožňuje tisk prakticky neomezenou škálou barev, mezi které patří kromě CMYKu a bílé barvy dále – prémiová bílá, bílá pro shrink sleeve (s přesnou kluzností), barvy se zvýšenou světlostálostí, fluorescenční barvy, barvy viditelné pod UV světlem a stříbrná barva, která umožňuje tisk široké škály metalických barev na běžné substráty. Pochopitelně je možné namíchat i prakticky jakoukoliv přímou barvu.

Mezi nové funkce tohoto stroje patří Spot master, který umožňuje simulaci až tří barev s odchylkou nižší než delta E 1. Celý tento proces proběhne během tří minut a spotřebuje přibližně 4 metry materiálu. Další funkcí je Multi line job, který umožňuje souběžný tisk dvou zakázek s různou opakovací délkou. Tímto lze docílit značné úspory a snížit počet slepů nebo je zcela eliminovat, u kratších zakázek.

Zdroj: printprogress.sk
Autor: Martin Bělík