Polygrafii máme většinou spojenu s tiskem. Existují ale produkty, na jejichž výrobě se tisk nepodílí a přesto jsou velmi důležité. Logistické etikety, aršíky s etiketami, to jsou na první pohled velmi obyčejné věci, ale bez nich by byl zcela ochromen obchod, poštovní a zásilkové služby.

Anglická společnost A B Graphic (ABG) je výrobcem dokončovacích strojů pro výrobu etiket a jejich stroje řady Digicon jsou v České a Slovenské republice velmi rozšířené. Dnes se ale budeme věnovat řadě strojů s označením Omega a speciálně jejich sestavám vhodným pro výrobu logistických etiket. Zvolit stroje ABG znamená zvolit kvalitu. Jejich cena je vyšší než u asijské konkurence, ale kvalita a dlouhá životnost jsou důvodem jejich stále rostoucí popularity. Nesmíme zapomenout ani na plně zajištěný servis a náhradní díly, které má na starosti distributor pro Českou a Slovenskou republiku, firma DataLine Technology.

Stroje ABG Omega jsou dostupné ve třech šířkách – 330, 430 a 540 mm. Lze je nakonfigurovat rozsáhlým množstvím modulů, které zahrnuje flexotiskové jednotky, různé typy výseků, laminace, sušení, inspekce, rozřezu… My se ale zaměříme na dvě konfigurace, které jsou určeny pro výrobu logistických etiket a dále pro výrobu archů s etiketami.

ABG Omega 540 – výroba logistických etiket

Pro výrobu logistických etiket je ideální maximální šířka stroje, pro snížení materiálových nákladů. Stroj je vybaven odvíječem, který umožňuje použití rolí o průměru až 1250 mm. Srdcem celého stroje je plně rotační výseková jednotka doplněná o systém pro rychlou výměnu válců. Následuje odtažení mřížky a plně automaticky nastavitelný rozřez a back scoring (odříznutí okrajů). Ke stroji lze následně připojit některý z automatických karuselů, pro maximální zrychlení a automatizaci produkce. Celkem jsou k dispozici tři řešení, pro maximální výkon celé sestavy je ideální využít model SGTR auto, který je plně automaticky nastavitelný, disponuje automatickým nakládáním dutinek a vykládáním hotové produkce. Dále umožňuje upevnění na dutinky bez lepidla, popřípadě s lepidlem. Je vybaven i tiskárnou pro potisk přelepek, kterými je ukončena každá rolička. Lze tedy pracovat v non stop režimu, při maximální rychlosti 200 m/min.

ABG Omega 430 – výroba aršíků

V tomto případě je ideální šíře stroje 430 mm, která umožňuje zpracování dvou archů A4 vedle sebe. Právě toto je typická zakázka těchto strojů – aršíky formátu A4 s předseknutými etiketami a podle požadavků zákazníka s odtaženou nebo neodtaženou mřížkou. Ve stroji je vše přizpůsobeno této zakázce. Výseková plně rotační jednotka disponuje válcem s délkou pro výsek formátu A4. Stroj je dále vybaven modulem pro odtažení mřížky a na jeho konci je sheeter, tedy česky řečeno – modul pro výrobu archů. U těchto zakázek se pracuje zpravidla s čistým rozměrem materiálu, takže zde není nutný odřez okrajů. V sheeteru dojde k podélnému rozříznutí materiálu a následnému příčnému rozřezu na jednotlivé archy. Ke stroji je možné dodat nejrůznější systémy pro automatickou vykládku nastohovaných archů.

Zdroj: printprogress.sk
Autor: Martin Bělík