Společnost HP Indigo uvedla v roce 2020 na trh novou generaci tiskových strojů formátu B2+, které nahrazují předchozí úspěšné modely HPI 10000 a HPI 12000. V nabídce jsou dva nové stroje s označením HPI 15K a HPI 100K.

HPI 15K

Tento stroj je pokračovatelem předchozí generace strojů. Jeho hlavním posláním je absolutní univerzalita. Stroj umožňuje tisk libovolných aplikací na nejširší spektrum potiskovatelných substrátů. Kromě klasického tisku v režimu CMYK nebo jednobarevném je tento stroj určen i pro tisk unikátních aplikací za použití speciálních barev. Jak už je u strojů HP Indigo zvykem, k dispozici jsou barvy oranžová, zelená, fialová, které umožňují rozšířit barevný prostor a zdokonalují simulaci přímých barev. Pokud by přesto zákazník trval na přímé barvě , lze ji pro tento stroj objednat. Toto společně s dvěma různými bílými barvami otevírá dveře do oblasti tisku obalových aplikací a v případě bílé také pro potisk plastů a barevných substrátů. Dále jsou k dispozici speciální barvy viditelné pouze pod UV světlem, které jsou vhodné například pro tisk ochranných prvků , barvy fluorescenční, speciální barvy pro tisk fotografií atd.

Jedná se o naprosto univerzální stroj, který je určen především pro tisk menších a středních zakázek a dále zakázek, které vyžadují vyšší kvalitu a použití speciálních barev. Maximální formát archu je 750 × 530 mm a tloušťka materiálu může být od 75 mikronů až po 0,6 mm. Stroj je vybaven 7 barevníky a rychlost v režimu CMYK činí 3450 archů B2/hod. Stroj je vybaven paletovým nakladačem a vykladačem a dále plnohodnotnými zásuvkovými nakladači materiálu.

HP Indigo 15K
HP Indigo 100K

HPI 100K

Jestliže jsme o stroji HPI 15K hovořili jako o přímém pokrač ovateli předchozí generace B2 strojů, tak stroj HPI 100K vytváří zcela novou kategorii v nabídce digitálních tiskových strojů HP Indigo. Stroj HPI 15K je určen především zákazníkům, kteří realizují pestrou paletu kreativních zakázek. U stroje HPI 100K je všechno podřízeno produktivitě a tento stroj je koncipován jako řešení především pro ofsetové tiskárny, které v podstatě nechtějí od digitálního stroje nic jiného, než aby jim nahradil ofsetový. A náplní práce ofsetových strojů v tiskárnách jsou z 99 % zakázky typu CMYK nebo černobílé. U stroje HPI 100K byl vyvinut zcela nový systém zavádění archů do stroje pomocí předchytačového válce. Dále stroj disponuje možností nepřetržitého provozu díky automatickému nakládání a vykládání archů za chodu stroje. Toto umožnilo zvýšit rychlost stroje až na 6 000 archů B2/hod. v režimu EPM, respektive 4 500 archů B2/hod. v režimu CMYK. I tento stroj má maximální formát archu 750 × 530 mm a tloušťka materiálu může být od 75 mikronů až po 0,45 mm. Maximální plošná hmotnost potiskovaných materiálů činí 400 g/m2. Tento stroj disponuje pouze 4 barevníky, protože by měl být náhradou klasického čtyřbarvového ofsetového stroje.

Kromě již zmíněného nonstop nakládání a vykládání, lze tento stroj vybavit pěti nakladači materiálu, takže není problém mít ve stroji připraveno několik po sobě jdoucích zakázek. Popřípadě lze více podavačů výhodně využít pro tisk a přímé snášení výsledné produkce. Velmi krátká doba přípravy pro tisk, minimální makulatura a vysoká rychlost tisku, znamenají značné úspory času a materiálu. To pochopitelně vede k významným finančním úsporám. U ofsetového stroje jsou často časy na přípravu stroje a samotný tisk takřka 1:1 a v mnoha případech je příprava stroje delší než samotný tisk. V případě digitálního tiskového stroje HPI 100K tvoří netisknoucí doba pouhý zlomek času. Tomu všemu dále napomáhají kontrolní funkce ve stroji a dále nástroje pro optimalizaci tiskové fronty a ideální organizaci zakázek.

Zdroj: packaging-cz.cz
Autor: Martin Bělík