Izraelská společnost Scodix je leadrem vývoje zařízení pro digitální dokončování tiskovin. Jejich zařízení umožňují nahradit několik klasických dokončovacích strojů najednou a postupně začínají pronikat do tiskáren. Na konci září tohoto roku představila firma kompletní nové portfolio, včetně novinky pro formát B1.

Nové stroje Scodix

Nabídku firmy Scodix tvoří nyní šest nových strojů s názvy Scodix Ultra 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 a 6000. Základním modelem řady je Scodix Ultra 1000, který je určen pro běžné tiskárny a digitální provozy a na jejím vrcholu stojí naprostá novinka, Scodix Ultra 6000 ve formátu B1, který míří směrem k velkým výrobcům obalů. Stroje Scodix Ultra mají některé vlastnosti a funkce totožné a na ně se zaměříme nejdříve. Potom přejdeme k odlišnostem jednotlivých modelů.

Všechny stroje disponují automatickou registrací Scodix RSP™, která je prováděna volitelně jedním ze tří způsobů – na speciální značky, na tiskový motiv nebo na rohy substrátu. Následným krokem je přizpůsobení aplikovaného efektu provedené registraci Scodix ARP™, podle potřeby lze motiv zmenšit, zvětšit, natočit a posunout. Tím lze korigovat rozměrové nepřesnosti způsobené roztažností papíru nebo nepřesnosti v tisku. Tyto operace jsou prováděny pro každý arch, takže spasování zušlechtění s tiskovým motivem je absolutní.

Ve strojích Scodix se používají dva základní spotřební materiály. Jsou to polymery, kterými jsou vytvářeny parciální nebo plošné efekty a dále folie pro efekty studené ražby, cast&cure a slepotisku. Pokud se týká folií, tak zde lze využívat nabídku standardních výrobců, jejichž folie používáte. Výrobcem polymeru je firma Scodix a v současné době existuje celkem 8 druhů polymerů, pro různé typy aplikací a tiskových technologií. Toto je jednoznačná výhoda, protože nelze bez kompromisů zvládnout všechny aplikace pomocí jediného polymeru. Vrstva polymeru v závislosti na jeho typu a použité aplikaci je v rozsahu od 5 do 250 mikronů.

Gramáž zpracovatelných substrátů je v rozmezí 135 až 675 gsm, při maximální tloušťce 0,7 mm (Scodix Ultra 1000 až 3000), popřípadě 2 mm (Scodix Ultra 4000 až 6000). Tento rozsah je možno pomocí doplňkového kitu rozšířit na 90 až 675 gsm. Maximální rychlost dosahuje 1250 B2 archů/hod, u modelu Scodix Ultra 6000 1000 B1 archů/hod.

Další stroje jsou určeny především pro tiskárny, které se zaměřují na tisk obalů.

V nabídce výrobce zůstává i nadále Scodix E106, který je vrcholem produktivity pro formát B1, který zvládne až 4 000 archů/hod. Nabízí menší rozsah efektů a je zaměřen především na velkokapacitní produkci obalů.

Vzhledem k tomu, že digitální dokončovací stroje Scodix jsou schopny nahradit několik klasických analogových technologií, budou do budoucna s rostoucí automatizací výroby stále vyhledávanějšími zařízeními, které dokáží uspořit čas a pracovní síly. V následující tabulce naleznete přehled nejdůležitějších parametrů nových strojů Scodix Ultra.

K dnešnímu dni existuje celkem 9 základních Scodix efektů

Autor: Martin Bělík
Zdroj: printprogress.sk