Každá tisková technologie má k dispozici různé typy barev k použití. Je hodně ofsetových tiskařů, kteří ve svém stroji nikdy neměli jiné barvy než CMYK. Na druhou stranu, například ve skladech flexotiskových provozů, bychom našli desítky a desítky přímých barev. Podobné by to bylo u sítotiskařů. Jaká je ale situace ve světě barev pro digitální tiskové stroje, které byly dlouhou dobu známy především jen jako tiskárny pro CMYK a černobílý tisk.

Největší škálu barev z digitálních tiskových technologií nabízí bezesporu HP Indigo. Nemáme tím na mysli pouze barvy z hlediska barevnosti – třeba růžovou, ale především barvy podle jejich specifických vlastností, příkladem mohou být barvy stírací. Přehled níže uvedený reflektuje současný stav, ve vývoji jsou však i další druhy barev, například barvy reagující na konkrétní teplotu, ty ale zatím nejsou komerčně dostupné.

Než přejdeme k barvám jako takovým, zastavme se ještě u klasického analogového tiskového procesu. Kromě toho, že tiskař potřebuje tisknout požadovanou barvou, musí mít tato barva i požadované výsledné vlastnosti, především vysokou kryvost. To je typický problém při tisku, když chceme barevný substrát potisknout například bílou barvou. Řešení je možné dvěma způsoby. Prvním je pochopitelně navýšení nánosu barvy, ale to má své meze. Druhým řešením, často používaným ve flexotisku, je nasazení stejné barvy do dvou barevníků, to ale vyžaduje mít volnou tiskovou věž a vyrobit tiskovou formu navíc. HP Indigo řeší tento problém tak, že pokud je kryvost barvy pro daný účel nedostačující, stroj přidá během následující otáčky tiskového válce další vrstvu ze stejného barevníku. Příslušná barva tedy zabírá pouze jednu pozici v barevníku a je možné ji během zakázky použít vícenásobně. Tento způsob se například používá při tisku takzvaných „semtamek“, tedy samolepicích etiket s oboustranným potiskem, které se lepí na sklo. Na nosnou podložku, substrát, je naneseno deset vrstev barvy v jednom průchodu (CMYK + 2× prokladová bílá + CMYK). Stroji HP Indigo k jejich výrobě stačí pět barevníků, konvenční tiskový stroj by potřeboval mít zapojených 10 věží.

A nyní o konkrétních barvách

Základem jsou pro HP Indigo, stejně jako pro další stroje, barvy CMYK. Již od počátku výroby jsou pro tyto stroje k dispozici také barvy – oranžová, fialová a zelená (OVG). Kromě toho, že se tyto dají použít jako přímé barvy, jejich hlavní úloha spočívá v rozšíření barevného gamutu a přesnější simulaci barev Pantone.

Pokud zákazník požaduje přímou barvu a není možné ji vytisknout v režimu CMYK nebo CMYK + OVG, může si tiskárna objednat zcela konkrétní barvu, ať už ze škály Pantone nebo jinou. Zákazník má tedy na výběr celkem tři způsoby, kterými může být jeho konkrétní barva vytištěna a může si zvolit variantu na základě poměru barevné věrnosti a samozřejmě ceny.

Barva bílá je velmi důležitou barvou. HP Indigo má k dispozici až tři typy této barvy. Základní je bílá standardní, která je ideální pro podtisk při tisku na barevné nebo metalické substráty. Bílá prémiová disponuje vyšší kryvostí a je ideální pro tisk na transparentní substráty. Typicky bude využívána pro tisk etiket a flexibilních obalů. Posledním členem této rodiny barev je bílá prémiová pro shrink sleeve. Jak z názvu plyne, je to barva se zvýšenou kryvostí určená pro tisk shrink sleevů, které budou aplikovány na obaly na automatických linkách. Barva zaručuje i správnou kluznost. Pro ruční aplikaci lze použít standardní nebo prémiovou bílou barvu.

Jednou z nejatraktivnějších barev je barva stříbrná. Umožňuje v kombinaci s ostatními barvami vytvořit celou škálu barev, od zlaté přes bronzovou až po další odstíny metalické barvy. Její použití celkově zlevňuje výrobu, protože není nutné tisknout na metalickou fólii k dosažení efektu metalických barev a dále může částečně nahradit studenou ražbu.

Další druhy barev

Jsou určeny pro speciální využití a naznačují šíři možností, které poskytují majitelům stroj HP Indigo pro tisk prakticky jakýchkoliv zakázek.

Barvy viditelné pouze pod UV světlem – červená, žlutá a modrá. Nabízejí využití například pro tisk bezpečnostních prvků. Lze je také využít pro tisk kódů, které jsou čitelné pod UV světlem a slouží např. pro logistické operace a na etiketě by zbytečné zabíraly místo.

Světlostálost barev je důležitá speciálně pro tisk obalů. Některé barvy mají nižší světlostálost, a proto byly vyvinuty firmou HP barvy žlutá a purpurová se zvýšenou světlostálostí. Jsou určeny pro tisk etiket a obalů, které jsou vystaveny dlouhodobému slunečnímu svitu. Typicky se bude jednat o produkty vystavené např. ve výlohách, na benzínových čerpadlech nebo v zahradnických centrech.

Barvy fluorescenční – žlutá, zelená, oranžová a růžová. Jedná se o zářivé barvy, jejichž efekt se ještě zvýší působením UV záření a vyniknou zvláště v temnu. Jsou tedy ideální pro tiskoviny, které jsou používány v podobných podmínkách – bary, diskotéky, kina, divadla, společenské kluby.

Intenzivní růžová a zelená barva. Při jejich použití dochází k rozšíření barevného gamutu, který vyhovuje především pestrým a sytým fotografiím. Pro fotoaplikace jsou určeny i další barvy. Light Cyan a Light Magenta maximálně přibližují kvalitu tisku ke klasickému fotografi ckému procesu. Light Light Black je barva vylepšující barevné a černobílé fotografie. Zjemní světlé tóny a potlačuje tiskovou rozetu ve stínech. Při černobílém tisku fotografií umožňuje dosáhnout nevídané škály polotónů.

Novinkou a přelomovým produktem ve vývoji barev je stírací barva. Jak z názvu plyne, je to stíratelná barva, na kterou v jednom průjezdu lze dále tisknout barvami CMYK, čímž je dosaženo nové úrovně vzhledu a možností této aplikace. Nabízí se tak například možnost tisku stíracích losů či výherních poukázek.

Na závěr jsme si nechali dvě speciální „barvy“, které se sice tisknou na HP Indigo za použití barevníků stejně jako ostatní barvy, ale barvy to ve skutečnosti nejsou. První je transparentní matná. Touto „bezbarvou“ barvou lze docílit parciálního matného efektu při tisku na lesklé natírané papíry, vodoznaků, a jejím vrstvením na sebe dokonce parciálního reliéfního efektu. Poslední je primer, „barva“ která dále rozšiřuje škálu potiskovatelných papírů. Aplikuje se selektivně pouze na místa tiskového motivu.

Jak je z aktuálního přehledu vidět, nabídka barev pro tiskové stroje HP Indigo je prakticky nevyčerpatelná a umožňuje tisk jakýchkoliv požadovaných barev, ale i aplikací.

Autor: Martin Bělík
Zdroj: packaging-cz.cz