Veletrh Drupa byl odložen na příští rok a mnoho výrobců proto představilo své novinky pouze prostřednictvím internetových prezentací. Mezi ty nejzajímavější patří nový digitální tiskový stroj HP Indigo V12. Přichází s nemalými ambicemi a měl by se stát plnohodnotnou digitální náhradou flexotiskových strojů.

Mezi nejčastější námitky tiskařů proti digitálním tiskovým strojům patří, že tisknou pomaleji než flexotiskové stroje. Pokud se týká maximální rychlosti stroje, bude to pravda, ale pokud budeme uvažovat o průměrné rychlosti, bude to zcela jiné.

Vezměme zakázku, která je dlouhá 1500 m. Flexotiskový stroj připravím na tisk pěti barvami řekněme za 30 minut (nalepení štočků, výměna válců, vybarvení, nastavení barevnosti) a potom budu tisknout rychlostí 80 m/min, takže celá zakázka bude hotová za nějakých 50 minut. Z toho plyne, že průměrná rychlost včetně přípravy stroje je 30 m/min. Digitální stroje umožňují připravit zakázku v řádu minut, takže jejich rychlost je v praxi již dnes srovnatelná s rychlostí flexotiskových strojů. Ruku na srdce, příprava flexotiskového stroje trvá v praxi déle a čím je zakázka kratší nebo náročnější, tím pomaleji se tiskne. To ale není v tuto chvíli důležité. Všichni asi chápeme, že na kratší zakázky v délce do jednoho až dvou kilometrů, jsou dnes vhodnější digitální tiskové stroje. Naopak na zakázky delší, kde je náročnější příprava stroje kompenzována tiskovou délkou, je lepší alternativou flexotiskový stroj. Pochopitelně pokud nebudeme tisknout proměnná data.

Zvýšení rychlosti tisku bylo hlavním cílem vývojářů firmy HP Indigo. Je to logická snaha posunout využitelnost digitálních tiskových strojů i do oblasti dlouhých tiskových zakázek. V březnu představila tato společnost šestou generaci tiskových strojů Indigo. Novinka má název HP Indigo V12, a je založena na nové generaci architektury HP Indigo LEPx. Název je zcela odlišný od dosud používané jmenné konvence strojů HP Indigo. Výrobce tím chce zdůraznit zcela rozdílnou koncepci a konstrukci tohoto stroje. Jedná se o tiskový stroj pro úzkou dráhu, který využívá všech výhod technologie HP Indigo.

Nová architektura LEPx zdokonaluje základní technické parametry doposud používané metody LEP. Nová koncepce stroje využívá namísto jedné zapisovací hlavy celkem šest hlav zcela nové konstrukce. Tímto se několikanásobně zvyšuje rychlost tisku, která se vyrovnává analogovému tisku, při zachování výhod tisku digitálního. Při tisku 1-6 barvami činí rychlost 120 m/ min, při tisku 7-12 barvami je rychlost poloviční, tedy 60 m/min. Postupně jsou všechny barvy přeneseny z barevníků na přenosový nekonečný pás a z něj na potiskovaný materiál. Všechny barvy jsou tedy tištěny najednou a soutisk je tedy zcela přesný.

To umožňuje tiskárnám etiket dosáhnout rychlosti a efektivity, díky nimž mohou být ziskoví i při digitálním tisku zakázek velké délky. Barvy je navíc možné měnit i za chodu stroje, což přináší další časové úspory. Za 24 hodin je tak možno vytisknout až 130 km zakázek. Obsluha stroje vyžaduje pouze jednoho operátora.

HPI V12 tiskne v HD rozlišení 1600 dpi na materiály do maximální šíře 340 mm. Ve stroji je možno potiskovat širokou škálu substrátů od tloušťky 12 až po 450 mikronů. Tím je pokryt rozsah aplikací od shrink sleeve, wrap around, in mould etiket až po klasické lepidlové a samolepicí etikety. Stroj nebude mít ani problém s tiskem krabiček.

Velmi zajímavá je délka raportu, která u tohoto stroje činí 5,33 metru. Jenom pro srovnání, odpovídá to válci se štočkem o průměru 170 cm (67”). Tato délka umožní nejen tisk atypických produktů, ale také optimální využití tiskové plochy.

Další novinkou je funkce Spot Master, nová, automatizovaná technologie pro rychlé nastavení simulace přímých barev během tří – čtyř minut. Celý proces je zcela automatický, operátor provádí pouze měření požadované barvy podle vzorku a finální kontrolu barvy, která byla vytištěna simulací. Tato nová metoda poslouží zákazníkům pro dosažení maximální barevné věrnosti a opakovatelnosti pro náročné zakázky, které donedávna nebylo možné realizovat jinak než přímými barvami. Používání přímých barev je historicky dáno limity tiskových technologií pro jejich věrné vytištění. Použití přímých barev má pochopitelně
nevýhodu ve flexibilitě jejich dodávky a v problémech zpracování zbytkových barev. Toto vše zde odpadá. Pokud by zákazník i přesto trval na použití přímých barev, není to problém, protože i ty jsou pro HPI V12 k dispozici.

Digitální tiskový stroj HP Indigo V12 bude představen na veletrhu Drupa 2021, ve stejném roce jsou naplánovány první zkušební instalace u vybraných zákazníků. Uvedení stroje pro běžný trh je naplánováno na rok 2022.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj.